Medvědí česnek - Allium ursinum


Studená kuchyně

Tinktura

Nadrobno nakrájené listy anebo cibulky naplníme volně až po hrdlo tmavé láhve, zalejeme 38 až 40% režnou v případě nouze vodkou či lihem a postavíme na 14 dní na slunko nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10 až 15 kapek do vody.

 

Víno

Vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 l bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme.

 

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem

Ingredience:

250 g tvarohu
50 g másla
30 ml mléka
špetka mleté papriky
špetka soli
pepř
svazek medvědího česneku (nať)

Postup:

Tvaroh smícháme s máslem a mlékem a utřeme z nich hladkou hmotu. K tomu přidáme koření: papriku, sůl a pepř podle chuti. Nakonec přidáme nadrobno nakrájený medvědí česnek.

 

Mrkvový salát s medvědím česnekem

Ingredience:

500 g mrkve
několik listů medvědího česneku
1 cibule
100 ml zakysané smetany
lžíce majonézy (není nutné)
lžíce olivového oleje
špetka soli
pepř

Postup:

Mrkev nastrouháme a smícháme s nakrájenou cibuli a nakrájeným mědvědím česnekem. Přimícháme smetanu, majonézu a olivový olej. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Necháme vychladit a pak podáváme tento úžasný salát s medvědím česnekem třeba k obědu.

 

Salát z medvědího česneku

Mladé listy česneku nakrájíme najemno a přidáme nastrouhaný tvrdý sýr. Pokapeme citrónem, olivovým olejem, osolíme, opepříme a vše promícháme.

 

Jarní očistný salát

Smícháme několik pokrájených listů česneku medvědího, několik lístků smetanky lékařské, salát hlávkový, ředkvičky, pórek, řeřichu a jedno rajské jablíčko. Přidáme mořskou sůl, šťávu z citrónu a tři lžíce olivového oleje. Konzumujeme jako přílohu k masu nebo s celozrnným pečivem. 

 

Salát jinak

Čínské zelí, česnek a balkánský sýr nakrájíme nadrobno, opepříme a přidáme pár kapek oleje.

 

Sůl s medvědím česnekem

300 g medvědího česneku

1 kg mořské soli

Omytý a osušený medvědí česnek dejte spolu s mořskou solí do mixéru. Rozdrťte ho, dejte do vzduchotěsných lahví a uchovejte na    tmavém a chladném místě.
Sůl z medvědího česneku je výborná třeba na dosolení polévky na talíři, k ochucení vařených brambor a mnoho dalšího využití.
 
 

Pasta z medvědího česneku od Lydie

100 g medvědího česneku
10 g mořské soli
 
1 dcl oleje (ne olivového, ale slunečnicového nebo řepkového)
Omytý medvědí česnek, sůl a olej rozmixujte a dejte do sklenic. Uzavřená pasta vydrží v lednici rok. Pasta je dobrá na ochucení, když už není čerstvý medvědí česnek.Ti, kteří milují česnek, můžou toto nádherné koření - pastu použít ať už do polévek a omáček, nebo na drůbež, ryby, zeleninu, houby a těstoviny. Koření z medvědího česneku je vždy po ruce a připraveno k použití.