Medvědí česnek - Allium ursinum


Teplá kuchyně

Polévka z medvědího česneku

Ingredience:

2 střední brambory
1 svazek medvědího česneku
1 - 2 bujóny
1 l vody
150 ml smetany
trošku mletého muškátového ořechu
sůl, pepř
4 krajíce chleba

Postup:

Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme je ve vodě s bujónem. Přidáme ještě k tomu pepř a mletý muškátový ořech. Přidáme na kousky nakrájený medvědí česnek. A pak vmícháme smetanu a vaříme ještě pár minut. Během toho nakrájíme chleba na kostky a opražíme nebo ho osmažíme. Na opražené kostky chlebu dáme polévku z medvědího česneku. Tuto polévku z medvědího česneku můžeme před podáváním rozmixovat, a podávat s chlebem nebo opraženým chlebem.

 

Bramborový guláš s medvědím česnekem

Ingredience:

1 kg brambor
4 cibule
250 ml vývaru nebo vody s bujónem
2 lžíce mleté papriky
lžíce octu
pepř
sůl
majoránka
olej
svazek medvědího česneku
párky nebo jakákoliv uzenina

Postup:

Cibuli nakrájenou na kostky osmažíme na rozpáleném oleji. Přidáme k tomu mletou papriku, lžíci octu a vývar. K tomu přisypeme na kostky nakrájené brambory a omytou a nakrájený medvědí česnek. Vaříme čtvrt hodiny a k tomu přidáme na kousky nakrájenou a osmaženou uzeninu. Podle potřeby zahustíme moukou.
 

Chleba s medvědím česnekem

Ingredience:

200 g hladké mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
200 g žitné celozrnné mouky
100 g žitné chlebové mouky
300 ml vody nebo mléka
80 ml oleje
necelé dvě kávové lžičky soli
lžička cukru
20 g čerstvého droždí
lžíce kmínu
menší svazek medvědího česneku

Postup:

Ze 100 ml teplé vody a mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek. Mezitím smícháme mouky, sůl a kmín. Pak k tomu přidáme kvásek, olej a postupně přimícháme zbytek vody. Uhněteme vláčné těsto a necháme ho půl hodiny kynout. Po vykynutí vmícháme na drobno nakrájený omytý medvědí česnek. Ještě chvíli necháme kynout.
Uděláme bochník chleba, který dáme na pečící papír na plechu nebo do vysypané ošatky. Pečeme jej ve vyhřáté trouby na 220°C deset minut a pak snížíme teplotu na 160 - 180°C, při které dále pečeme tak půl hodiny.
 

Quiche s medvědím česnekem

Ingredience:

1 hotové a vyválené listové těsto

150 g tvrdého sýra

100 g libové uzené slaniny nebo šunky 1

50 g medvědího česneku

250 ml smetany ke šlehání

3 vejce a sůl

Postup:

Nejdříve zapněte troubu a nastavte teplotu na 200 - 225 ºC. Rozbalte listové těsto, vložte ho do kulaté zapékací formy a po okrajích ho nůžkama odstřihněte. Sýr nastrouhejte na velké slzy a slaninu nebo šunku pokrájejete na drobné kostky. Medvědí česnek nakrájejte na tenké proužky a navršte na těsto se slaninou a sýrem. V misce rozšlehejte smetanu a vejce, jemně přisolte a směs vlijte na koláč. Vložte do předem rozehřáté trouby a pečte 25 - 30 minut.